torstai 17. marraskuuta 2016

Noseworkin alkeiskurssi

Syksyllä aloitimme Nimbuksen kanssa uuden harrastuksen, kun osallistuimme koirakoulu Vainuvoiman järjestämälle Noseworkin alkeiskurssille. Minulle laji oli täysin vieras, mutta päätin osallistua ihan mielenkiinnosta kurssille, jotta näkisin millaisesta lajista on kysymys.

Kurssilla lähdettiin kouluttamaan koirille 1-luokan hajua (eukalyptusta) hajuerottelun avulla.  Olin ostanut eukalyptuksen hajun viikkoa ennen kurssin alkua, jotta voisin opettaa Nimbukselle ilmaisun ennen kurssille osallistumista. Halusin opettaa Nimbukselle eri ilmaisun noseworkiin kuin jäljelle (siellä Nimbus menee esineille maahan), koska minun mielestäni oli selkeämpää, että ihmishajulle on eri ilmaisu kuin noseworkissa käytettäville hajuille - vaikka annankin aina lähtöhajun. Valitsin ilmaisuksi istumisen, minkä Nimppa oppi todella nopeasti.

Video Nimbuksen hajuerottelusta. Tämä on kurssin kolmannelta kerralta, kun lisättiin häiriöhajujen määrää. Annan siis Nimbukselle ensin lähtöhajun pussista, minkä jälkeen se luvan etsiä kohdehajun purkkiradalta. Löytäessään oikean hajun Nimbus ilmaisee sen menemällä istumaan. Häiriöhajuina on hevosen karvaa, jäniksen karvaa ja kahta erilaista maustetta. Yhdessä purkissa on tietenkin kohdehaju (eukalyptus).

Hajuerottelun ollessa hyvällä mallilla, alettiin häivyttämään purkit ja laittamaan tippa hajua esimerkiksi huonekalutarraan ja piilottamaan se johonkin. Tällä videolla on Nimbuksen ensimmäinen sokkoetsintä neljänneltä kurssikerralta. Tämä on toteutettu vähän samaan tapaan kuin kokeessa voisi olla sisätilaetsintä. Hakiessani koiraa autosta kouluttaja piilotti tarran jonnekin huoneeseen eikä minulle kerrottu ollenkaan missä haju on, vaan kouluttaja käski kysyä Nimbukselta ja minun tehtäväkseni jäi ilmoittaa, kun Nimppa löysi hajun :) Tässä olin erityisen ylpeä Nimbuksen sitkeästä ja itsenäisestä etsinnästä. Se ei kyllä luovuta ennen kuin on hajun löytänyt eikä kysele apuja ollenkaan, vaan ratkaisee tehtävän itsenäisesti. Minun tehtäväkseni jää vain (löydön ilmoittamisen lisäksi) katsella sen hienoa työskentelyä :) Vilkkaana koirana Nimbus työskentee kyllä vauhdikkaasti, mutta mielestäni keskittyy silti hyvin siihen, mitä ollaan tekemässä.

Innostus ja mielenkiinto lajia kohtaan heräsi sen verran, että viime viikolla aloitimme samalla kouluttajalla noseworkin jatkokurssin! Tällä kurssillä käydään läpi erilaisia etsintäympäristöjä, joista ensimmäisellä kurssikerralla ohjelmassa oli laatikkoetsintä. Nimbus työskenteli laatikoilla todella hyvin, joten kouluttajan innoittamana ilmoitin meidät hajutestiin ;) Tosin olemme vielä varasijalla, mutta toivotaan, että pääsisimme osallistumaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti