Jo keväällä mietin, että tarvitsisimme jotain potkua treenaamiseen. Jotain ulkopuolisen näkemystä meidän tekemiseen ja uusia ideoita, miten lähtisin viemään Mäihän osaamista eteenpäin. Niihin aikoihin etsin netistä mahdollisia koulutuksia ja bongasin Koirakoutsin tokoleirin. Siitä se ajatus sitten lähti. Viikonloppu oli tiivis, mutta ihan äärimmäisen hyödyllinen.
Leiri sisälsi kaksi luentoa, joiden lisäksi meillä oli käytännön koulutusta pisteillä, joissa oli aina joku teema. Lauantai alkoi Pia Karisen luennolla liikkeiden rakentamisesta ja sosiaalisesta palkasta, kun taas sunnuntaina kuultiin Mika Jalosen ajatuksia vaihtelusta ja mielikuvistuksesta treeneissä. Hyviä ja ajatuksia herättäviä luentoja molemmat.
Lauantain ensimmäisellä pisteellä kävimme läpi seuraamista ja häiriöitä Mika Jalosen johdolla. Hänen ajatuksensa oli, että koiralle on opetettu kahdenlaisia palkkoja: ns suuntaa antavia palkkoja ja parempia palkkoja. Suuntaa antavalla palkalla halutaan kertoa koiralle, että toiminta on oikeanlaista, mutta ei ihan sitä mitä haluttiin. Luonnollisesti paremmilla palkoilla palkataan juuri se suoritus, mitä halutaan. Testasin tätä Mäihällä, mikä tuntui sen kohdalla ihan toimivalta ratkaisulta, vaikka ihan heti en ideaa ostanutkaan. Kävimme myös läpi seuraamista ihan perusteista (suora seuraaminen, oikealle ja vasemmalle käännös sekä kahdeksikko kävely) niin, että asetimme aina kartion siihen kohtaan, missä meillä oli kriteeri. Ennen kartioita meidän piti päättää kummalla palkalla palkkaamme koiran. Otin Mäihälle ihan parin askeleen seuraamista, koska se oli taas niin etupainoinen, että minulla oli vaikeaa liikkua. Tässä tuli ajatus, että mun täytyy palata taaksepäin, jotta saan peruasiat kuntoon ja selkeyttää kriteerejäni. Olen kieltämättä ollut vähän hukassa tämän asian kanssa, mutta Mäihällä on kuitenkin idea olemassa, en vain oikein itse tiedä mitä haluan. Mielestäni Mikan kommentti siitä, että opetin millaisen seuraamisen tahansa niin jokaista tuomria en voi miellyttää, osui ja upposi. Siksi pidän kiinni omasta ihanteestani ja lähden työstämään asioita sitä kohti (muistaen kuitenkin koesääntöjen asettamat vaatimukset!).
Lounastauon jälkeen mentiin Krista Karhun noutopisteelle. Meillä ei varsinaisesti ole noudossa ongelmia, joten pienen mietinnän jälkeen otin käsittelyyn ohjatun. Mäihä on muistellut muutaman kerran suuntia namikipoilla ja nyt halusin kokeilla myös kapuloilla. Mäihällä ei ollut tässä mitään ongelmia, nouto on sille mieluinen liike, joten namikippojen vaihtaminen noutokapuloihin ei ollut sille mikään juttu. Saimme neuvoksi siirtyä nyt eteenpäin eli alkaa tekemään pidemmillä etäisyyksillä ja ottaa keskelle joku tavara, jota Mäihä ei pysty noutamaan. Aluksi lähelle ja lopulta siirtäen sen samaan riviin kapuloiden kanssa. Ainoa asia, mikä minua häiritsi oli se, että Mäihä meni vähän tassuilla kapuloille. Nostoja pitää harjoitella!
Viimeinen piste oli Piia Karisen sosiaalinen palkkaus. Kävimme läpi, miten sosiaalista palkkaa ja kehään menoja lähdetään rakentamaan. Mäihä palkkaantuu hyvin sosiaalisesti, joten tässä ei sinällään tullut mitään uutta. Kehään menot on olleet meille vaikeita enkä ole löytänyt niihin oikein selkeää rutiinia. Lähdetään siis harjoittelemaan niitä erillisenä liikkeenä.
Sunnuntain ensimmäisenä pisteenä oli Piian kaukot ja jättävät. Valitsin meidän treenin aiheeksi kaukot, koska en tunnu saavan niihin oikein etäisyyttä (niin että tekniikkä säilyy) sekä halusin puhua kaukoissa paineistumisesta. Mäihä sai kehuja vaihtojen tekniikasta, mutta mun pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että "jumppaan" vaan yhtä vaihtoa kerrallaan. Esimerkiksi m-s niin, että palkkaan seisomisesta ja ohjaan makupalalla maahan, minkä jälkeen palkkaan taaas seisomisesta jne. Kaukoissa painestumiseen saatiin ohjeeksi tehdä kaukana olemisesta kiva juttu samoin kuin vaihtojen väleistä. Tämä lähtikin toimimaan ihan kivasti.
Tämän jälkeen siirryttiin Mikan kanssa kiertohässäkän pariin. Tätä tehtiin palasina niin, että kierto, kapulan nosto ja hypyt olivat omina pisteinään. Kierto menee Mäihältä hyvin ilman häiriöitä, mutta hiljalleen pitäisi alkaa haastamaan koiraa tuomalla muita törppöjä jne kentälle. Kapulan nostot olivat tässä harjoituksessa hyviä, kun teimme niitä niin, että kapula oli minun ja koiran välissä. Lopuksi kokeiltiin vielä, miten koira ohjautuu hypyille (ilman kapulaa). Tätä Mäihä ei ole koskaan tehnyt, mutta eipä entisellä agility tykillä ole mitään vaikeuksia ohjautua sinne minne näytän ;)
Lopuksi oli vielä Kristan ongelmapiste, missä otin aiheeksi ruudun. Halusin vinkkejä siihen, miten saisin ruudun paikan selkiytymään Mäihälle paremmin. Minua on aika paljon häirinnyt se, että Mäihän paikka vaihtelee todella paljon. Tähän mennessä se on aina pysynyt ruudussa, mutta toistojen myötä se alkaa kaartamaan yhä enemmän vasempaan laitaan (pysyen kuitenkin ruudussa). Nyt ongelmaksi on myös muodostunut se, että liiallisen kosketusalustan käytön seurauksena Mäihä etsii alustaa eikä sillä ole selkeää käsitystä siitä, mitä sen pitäisi ruudussa tehdä. Ajatuksena on nyt saada Mäihä siirtymään oikeaan kohtaan niin, että se vaihtaa paikkaa ruudun sisällä. Oikean kohdan näyttäminen ei oikein toiminut, joten minun pitää vähän miettiä, mikä on se tapa millä saan Mäihän siirtymään oikeaan paikkaan.
Tuliko uusia ideoita ja treeni-intoa? Kyllä! Tämä oli ehkä se asia, mitä minä tähän saumaan tarvitsin. Leirin parasta antia oli saada ajatuksia, miten lähteä kasaamaan liikkeitä ja ymmärrys siitä, mitä haluan meidän treeneiltä jatkossa. Miten kasvatan koiran aktiivisuutta ja reagoin mahdollisiin virheisiin. Miksi on jatkossa tärkeää pitää hyvä ja positiivinen tunne treeneissä mukana - tehdä tunteella ja nauttia. Näen nyt selkeämmin ne asiat, joita meidän täytyy työstää, että saadaan palikat loksahtelemaan kohdalleen. Vielä on aika paljon asioita, mitä pitää viilata, mutta sain mielestäni sellaisia työkaluja millä päästään nyt isossa kuvassa eteenpäin.