tiistai 11. heinäkuuta 2017

Nose workin möllikoe 6.7

Nimbuksen kanssa osallistuttiin viime viikon torstaina nose workin möllikokeeseen. Vähän emmin kokeeseen osallistumista, kun meidän muuton ja Nimbuksen rajun mahataudin johdosta emme päässeet treenaamaan pariin viikkoon ollenkaan. Lisäksi kokeessa oli kaikki neljä osa-aluetta ja Nimbus oli tehnyt vain kerran aikaisemmin ajoneuvo- ja ulkoetsinnät. Päätin kuitenkin, että koe on meille hyvä harjoitus ja saanpa ainakin vikalistaa siitä, mitä pitää treenata sekä Nimbus kokemuksen vieraassa paikassa työskentelystä.

Koe oltiin järjestetty niin, että  laatikko- ja sisätilaetsintä suoritettiin peräkkäin, samoin kuin ajoneuvo-ja ulkoetsintä.  Täytyy sanoa, että olin lievästi järkyttynyt siinä vaiheessa, kun meille esiteltiin alueet ja kerrottiin niiden enimmäisajat. Mielestäni ajat olivat aika tiukkoja etsittävien alueiden kokoon ja haastavuuteen nähden. Arvoin meille numeron 3 ja pääsimme ensin suorittamaan vanhassa ladossa olevat laatikko- ja sisätilaetsinnän.

Aloitettiin laatikkoetsinnällä. Tässä Nimbus lähti ensin kiertämään huonetta eikä juurikaan noteerannut laatikoita. Hetken kierrettyään se alkoi järjestelmällisesti tarkastella laatikoita ja ilmaisikin hienosti oikean. Aikaa Nimbuksella meni 23 s (aikaa olisi ollut 1 minuutti).

Heti perään tehtiin sisätilaetsintä, jossa meinasin sabotoida Nimpan suorituksen ihan kokonaan. Nimbus lähti kiertämään hyvin aluetta ja kiinnostui halkopinon alakulmasta. Sitä kohtaa Nimbus tarkensi kauan, mielestäni ikuisuudelta tuntuvan ajan, ja kehotinkin sitä jo jatkamaan etsintää, mutta Nimppa pysyi sitkeästi samassa kohdassa. Hetken päästä sieltä tuli hyvä ja selkeä ilmaisu.. Ilmoitin löydostä ja se oli oikein. Omasta toiminnastani ruoskin itseäni vielä pitkään kokeen jälkeen. Minä olin taas päsmäröimässä "erinomaisen" hajuaisitini kanssa, mutta onneksi Nimppa tiesi mitä teki. Aikaa tähän kului 1 min 30 sek, kun enimmäisaika oli 2 minuuttia.

Pienen tauon jälkeen pääsimme tekemään ulkona tapahtuvat etsinnät. Aloitettiin ajoneuvoetsinnällä. Ajoneuvona oli traktori ja peräkärry. Tässä Nimppa oli oikein määrätietoinen ja meni aika nopeasti traktorin ja peräkärryn väliin, tarkensi hetken ja ilmaisi oikean kohdan. Aikaa olisi ollut käytettävissä 1 min 30 sek, mutta Nimbus teki löydön 22 sekunnissa.

Ulkoetsinnän alue oli se, mikä etukäteen hirvitti kaikista eniten. Se oli suhteellisen iso metsäalue, jossa oli kolme puuta. Nimbus ryntäsi aluksi oikeaan takakulmaan, mistä se alkoi käydä aluetta tarkasti läpi. Aikaa aluella oli 2 min 30 sek ja epätoivo iski siinä vaiheessa, kun aikaa oli jäljellä vain 30 sekuntia ja Nimppa ei ollut ehtinyt käydä puoliakaan alueesta läpi. Sitten se ilmaisi ihan lähtöpaikan lähellä olevan pienen mättään. Ilmoitin löydöstä, mikä oli väärin. Saman kohdan oli ilmaissut myös kaksi muuta koiraa... En sitten tiedä, mikä haju siinä oli. Saimme mahdollisuuden käydä etsimässä oikean kohteen, joka olikin vasemmassa takakulmassa yhden puunrungon vieressä (alueella, jota Nimbus ei ollut edes ehtinyt tarkastaa). Kun pääsimme hajun lähelle Nimppa ei millään meinannut löytää hajua. Se pyöri siinä lähellä, mutta näytti siltä, että se ei olisi saanut hajua ollenkaan. Lopulta Nimbus kuitenkin löysi hajun ja teki nopean ilmaisun mistä pääsin palkkaamaan.

Lopuksi palkittiin kolmen parhaan lisäksi jokaisen etsintäalueen parhaat. Nimbus voitti hienolla työskentelyllään ajoneuvoetsinnän.

Kokonaisuudessaan olin todella tyytyväinen Nimbukseen. Se työskenteli jokaisella alueella hienosti ja sinnikkäästi. Nimbuksen kanssa on kiva kisata ja ilokseni se ei reagoinut minun jännittämiseeni ollenkaan, vaan työskenteli todella itsevarmasti. Harmi että ulkoetsintä ei tällä kertaa onnistunut. Itselleni oli kuitenkin hyvä opetus, että ulkoetsinnässä voi olla mikä tahansa ulkoalue - myös metsä. Tiesin kyllä, että ulkoetsintä on Nimpalle vaikea, kun sitä ei olla päästy treenaamaan kuin kerran. Nyt vain täytyy treenata paljon erilaisia etsintöjä erilaisissa paikoissa, jotta saadaan varmuutta työskentelyyn. Seuraavat möllikisat ovat ensi kuussa, samoin kuin hajutesti... Tulevia koitoksia odotellessa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti