keskiviikko 28. elokuuta 2013

Ajatuksia tokoilusta

Ajattelin kirjoitella vähän viime aikaisten toko treenien ja kokeen mukanaan tuomia ajatuksia. Tokoa ollaan treenattu nyt aika paljon, kun päästiin IKKJ:n tavoitteellisesti treenaavien ryhmään. Ryhmän yhteiset treenit on kaksi kertaa viikossa ja lisäksi treenaamme muutaman kaverin kanssa kerran viikossa. Muuten hiomme liikkeitä kotona. 

Olen huomannut, että Mäihän kanssa kokonaisuuksien hallinta ei ole ihan yksinkertaista. Liikkeiden teknisiä osia osaan opettaa ja tällä hetkellä tiedän, mitä pitää treenata ja miten aioin treenattavat asiat opettaa, mutta tokossa on kuitenkin niin paljon muutakin kuin vain liikkeet. Kokonaisuudet koostuvat mielestäni liikkeiden lisäksi myös rutiineista, oikeasta mielentilasta ja ilmeestä, jotka kaikki liittyvät yhteen. Olenkin miettinyt paljon näiden merkitystä treeneissä ja valmiissa suorituksessa.

Koiran kanssa treenatessa pitää vain osata rakastaa rutiineja. Tietynlaisia rutiineja tulisi välttää, mutta suoritukseen valmistavat rutiinit saavat koiran toimintavalmiuteen ja kertovat sille mitä ollaan menossa tekemään. Hyvin rakennetuilla rutiineilla voidaan viritellä koira oikeaan mielentilaan ennen liikkeen alkua. Rutiineilla on tärkeä merkitys myös ohjaajalle. Kokeessa jännittävän ohjaajan (eli minun :D) on helpompi toimia, kun tietää, mitä on menossa tekemään.

Meidän pitäisi keskittyä nyt treenaamaan liikkeiden väleihin ja vapautukseen liittyvät rutiinit kuntoon. Vaihdoin muutama viikko ennen koetta liikkeiden välien rutiinit kokonaan, mikä osoittautui ihan hyväksi ratkaisuksi, vaikka emmin sen tekemistä niin lähellä koetta. Ihan täysin selvää minulle ei kuitenkaan ole, mitä haluaisin Mäihän tekevän liikekiden välillä. Haluaisin, että liikkeestä toiseen siirtymiset olisivat korrekteja ja palkkausrutiinit sellaiset, että Mäihä pysyisi hyvässä mielentilassa. Mäihän kanssa ollaan tapeltu pitkään ylivireongelman kanssa ja siksi tarkkailen oikeaa mielentilaa jatkuvasti treeneissä. Pystyn hallitsemaan Mäihän virettä jo paremmin treenitilanteessa, mutta välillä vieläkin ylivireestä johtuvat ongelmat nostavat päätään. Mun pitäisi vain muistaa se tosiasia, etten voi palkata vain oikein tehdystä suorituksesta, vaan on todella tärkeää, että palkka annetaan silloin kun oikea asia tehdään oikeassa mielentilassa. Jokaisessa liikkeessä on vähän erilainen mielentila ja tarkoitus olisi, että valmiissa suorituksessa Mäihä osaisi vaihtaa mielentilaa liikkeiden välillä. 

Rutiinit, oikea mielentila ja ilme ovat muodostuneet yhdeksi hyvin tärkeäksi kriteeriksi meidän treenaamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti