keskiviikko 31. elokuuta 2016

Susipoika sairastaa

Tami huhtikuussa -16
Tami kävi toukokuussa eläinlääkärillä pahan ontumisen (oikea etujalka) vuoksi. Kukaan ei nähnyt tilannetta, mutta ilmeisesti sohvalta alas tullessaan Tami oli liukastunut liukkaalla lattialla. Äitini oli vain tullut paikalle ja nähnyt, kun Tami seisoi keskellä lattiaa oikea etujalka ilmassa. Ontuminen ei mennyt ohi muutamassa päivässä, joten äiti vei Tamin eläinlääkäriasema UniVetiin Päivi Turusen tutkittavaksi.

Jo pelkät yleistutkimuksen tulokset olivat murskaavia. Tamilta löytyi hammaskiveä, joten suun hoitoa eläinlääkärissä suositeltiin pikimmiten. Sydämestä kuului  keksivoimakas sivuääni (3/6 PMI vasen M), joka todennäköisesti johtuu sydänläppäsairaudesta. Kuitenkin koska mitään sydämen vajaatoimintaan viittaavia oireita ei havaittu, niin lääkitys ei ole tässä vaiheessa tarpeellinen. Etujalan tunnustelussa todettiin selvä kipureaktio olkanivelen ja biceps-jänteen alueella. Lisäksi Tami tuntui aristelevan saman jalan ulompien varpaiden tunnustelua. Selässä todettiin aristusta lannerangan loppuosassa. Mahdollisia syitä etujalan ontumalle voivat olla biceps-jänteen tulehdus ja olkanivelen nivelrikko. Selässä voi olla spondyloosimuutoksia. :(

Hoitona oli lepo ja kipulääkekuuri. Lisäksi äiti sopi eläinlääkärin kanssa, että Tami tulisi viikon päästä hammaskiven poistoon ja  sen yhteydessä kuvattaisiin sekä selkä että olkanivelen alue. Samalla otettaisiin perusverikokeet.

Viikon päästä perusverikokeissa todettiin kohonneet maksa-arvot, joiden takia Tamia ei rauhoitettu, vaan ohjattiin ultaäänitutkimukseen. Tamille määrättiin kuitenkin sitä ennen kahden viikon maksanpuhdistuskuuri, minkä jälkeen otettaisiin kontrolli verikokeet ja harkittaisiin niiden perusteella uudestaan hammaskiven poistoa ja röntgenkuvausta.

Ultraäänitutkimus tehtiin kesäkuun lopussa, kun kontrolli verikokeissa maksa-arvot vain jatkoivat nousuaan. Ultraäänessä löytyi laajentunut sappirakko ja sen sisällä hyytelömäiseltä vaikuttava muutos. Kyseinen muutos näytti ahtauttavan sappitieyhyen alkuosaa. Eläinlääkärin epäilyksenä oli sappirakon mucocele eli hyytelömäisen aineen muodostuminen sappirakkoon, mutta kasvaimen mahdollisuutta ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois. Tamille määrättiin maksaerikoisruokavalio toistaiseksi ja kontrolli ulträäneen sekä verikokeisiin parin kuukauden kuluttua.

Viime perjantaina Tami kävi kontrolli tutkimuksissa, missä otettiin laaja verenkuva ja tehtiin ultraäänitutkimus. Yleistutkimuksessa ei todettu muutoksia aiempaan, vaan sydämen sivuääni oli yhä samaa luokkaa. Ultraäänessä sappirakon muutos näytti muuttumattomalta eikä siis selvää paranemista ollut havaittavissa. Verikokeissa maksa-arvot olivat taas aavistuksen verran kohonneet, mutta Tamille tehdään silti hammaskiven poisto elokuun lopussa. Tamin tilannetta aletaan seuraamaan verikokeiden avulla puolivuosittain ja aina tilannekatsauksen jälkeen mietitään uudestaan, miten jatketaan. Tällä hetkellä Tami jatkaa maksan erikoisruokavaliolla ja kipulääkkeellä.

Eilen Tami kävi hammaskiven poistossa. Hammastoimenpide tehtiin inhalaatioanestesiassa eli Tamilla oli koko ajan hengitysputki, jonka kautta annettiin kaasumaista nukutusainetta ja happea. Koko toimenpiteen ajan seurattiin tarkasti mm verenpainetta, hengitysilman hiilidioksidipitoisuutta, veren happisaturaatiota, sydämen sykettä ja ääreisverenkierron tilaa. Hampaissa oli kulumia ja kiillevaurioita, mutta yhtään hammasta ei tarvinnut poistaa. Muuten hampaat olivat hyvässä kunnossa.

Miten potilas voi nyt? No, Tami on ollut koko ajan pirteä ja kaikin tavoin oma itsensä. Ollessani Rovaniemellä ja lenkittäessäni sitä huomasin, että sen liikkuminen on hieman epäpuhdasta, mutta selvää ontumista ei kuitenkaan tällä hetkellä ole. Muuten ei edes huomaa, että Tami sairastaa. Se jaksaa edelleen vaatia hyvin äänekkäästi ruokaansa ja tehdä kaikkia muitakin tamimaisia tapoja. Jokainen päivä mennään Tamin ehdoilla ihan niin pitkään kuin vanha herra pysyy virkeänä. Kaikille Tamin yllättävä "sairastaminen" on ottanut koville, mutta etenkin minusta se tuntuu erityisen pahalta. Se on kuitenkin koira, joka on opettanut minulle kantapään kautta kaikki agilitykentän metkut, tutustuttanut näyttelyiden saloihin ulkomaita myöten ja vain olemalla siinä opettanut minulle paljon elämästä koiran kanssa. Tuntuu vaikealta hyväksyä, että hänkin vanhenee, täyttäähän hän kuitenkin reilun kuukauden päästä jo 12-vuotta.


Tami 11-vuotta lokakuussa -15

1 kommentti:

  1. Voi ei... hirveän ikävä lukea Tami herran sairastelusta :( Tuli kamala ikävä Genaakin samalla.. :( Toivottavasti saatte vielä nauttia yhteisistä hetkistä!

    VastaaPoista